Staalharde analyses nodig? Kies voor Phenom SEM

Staal is een oneindig recycleerbaar en staalhard materiaal. Niet verwonderlijk dat het gebruikt wordt in de meest uiteenlopende constructies: van bruggen over voertuigen tot windmolens. Voor zowat elk land ter wereld is staal een cruciaal element binnen de economische handel en productie. Een grondige analyse is aangeraden en hiervoor is Phenom SEM  de beste partner.

Staal wordt, net zoals alle andere grondstoffen, alleen maar duurder.

Staalproducten dienen vandaag steeds lichter en duurzamer te zijn. Hierdoor komen staalfabrikanten vandaag onder grote druk te staan. Hun basisgrondstof ‑staal‑ dient steeds van een betere kwaliteit te zijn om te blijven voldoen aan de steeds strenger wordende eisen van hun klanten. Zij die aan de hoge eisen voldoen, bedingen betere prijzen voor hun producten en verstevigen hun marktpositie.

Zenith Steel had dit snel in de gaten. Deze Keniaanse staalreus, gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en de montage van allerlei soorten constructiestaal, is één van de marktleiders inzake staalproductie. Zij hebben de boodschap goed begrepen en zetten in op grondige analyse en het verzamelen van de nodige parameters. Hoe ze dat doen? Dat vertellen we graag in dit artikel.

Niet-metallische inclusies

Voor de productie van hoogwaardig staal dringt een nieuwe generatie instrumenten zich op. Analysetoestellen dienen de producent snel en nauwkeurig van de nodige resultaten te voorzien. Vandaag gebruiken staalfabrikanten nog vaak optische microscopen om de grootte en het aantal niet‑metallische inclusies te identificeren. Dit zijn verontreinigingen die een negatieve impact hebben op de kwaliteit. Om staal met de gewenste eigenschappen te vervaardigen, moeten deze niet metallische inclusies dus worden beperkt. Hiervoor is diepgaand inzicht nodig in het aantal, de grootte en de chemische samenstelling van deze inclusies.

Dergelijke microscopen verschaffen echter geen informatie over de chemische samenstelling van de inclusies. Resultaat: staalfabrikanten hebben onvoldoende informatie om hun staalproductieproces te optimaliseren, tenzij er meerdere toestellen worden gebruikt. Dit brengt dan weer duurdere, complexere processen met zich mee. Geen optie voor veel staalbedrijven. Benelux Scientific ging daarom op zoek naar optimaal testapparatuur.

Download hier onze applicatie nota over staalanalyse

 

Thermo Scientific™ Phenom™ ParticleX Steel Desktop SEM 

De Thermo Scientific™ Phenom™ ParticleX Steel Desktop Scanning Electron Microscope (SEM) voert snelle, accurate en volledige staalanalyses uit die producenten nodig hebben om hun productieproces op punt te stellen. Naast een handig systeem voor faalanalyse van reeds vervaardigde staalcomponenten gebruik je dit compact maar uiterst nauwkeurig toestel voor een doorgedreven monsteranalyse. In no time bestudeer en beoordeel je de zuiverheid van staal op basis van de hoeveelheid, de vorm en de chemische samenstelling van de niet‑metaalhoudende inclusies.

Phenom-XL-with-ParticleX

Energiedispersieve röntgenanalyse (EDS) 

Bovendien integreert hij rechtstreeks geavanceerde energiedispersieve röntgenanalyse (EDS) in de microscoop. In minder dan een minuut krijg je betrouwbare SEM‑beelden in een haarscherpe kwaliteit. De grootte en de locatie van een inclusie is tot op 0,5 micron te bepalen en je ziet in één oogopslag de elementaire samenstelling van elk deeltje. Als de grootte, het aantal en de chemische samenstelling van de inclusie gekend is, zijn fabrikanten in staat om hun productieprocessen te optimaliseren voor specifieke toepassingen.

Kortom: de Thermo Scientific™ Phenom™ ParticleX Steel Desktop SEM tilt kwaliteitscontrole in de staalindustrie naar een hoger level. Zenith Steel is alvast overtuigd.

Meerwaarde van de Phenom SEM:

We lijsten graag zijn specificaties op zodat ook jij snel de meerwaarde zult ontdekken:

  • Veelzijdigheid: scanning electron microscope (SEM) en energiedispersieve röntgenanalyse (EDS) geïntegreerd in één toestel voor optimale kwaliteitscontrole in de staalindustrie
  • Gebruiksvriendelijkheid: minimale training vereist voor het verkrijgen van accurate kwaliteitsgegevens
  • Sectorspecifieke software: eenvoudige interface met praktisch inzicht in veelvoorkomende inclusies
  • Hoge helderheid: karakterisering van submicrometerinclusies met de CeB6-bron
  • Future proof: je past de initiële protocollen makkelijk aan je specifieke analytische behoeften aan

Kan het nog eenvoudiger? Zenith Steel heeft alvast de boodschap begrepen en koos vol overtuiging voor deze vernuftige testapparatuur voor een diepgaande kwaliteitscontrole van hun constructiestaal.

Premiumstaal

Wanneer je als staalproducent beschikt over uiterst nauwkeurige, kwaliteitsvolle parameters van de gebruikte grondstoffen, zal je eindproduct een aanzienlijke kwaliteitsverbetering doormaken. De compacte Thermo Scientific™ Phenom™ ParticleX Steel Desktop SEM is de missing link voor snelle, accurate en gebruiksvriendelijke kwaliteitscontroles voor de staalindustrie. Volg het voorbeeld van Zenith Steel en verbaas klanten met producten uit premiumstaal dankzij de ongeëvenaarde analyse met de Thermo Scientific™ Phenom™ ParticleX Steel Desktop SEM.

Meer weten?