Lassen analyseren met optische vonkemissiespectrometrie (OES)

Elke stalen constructie is slechts zo sterk als de zwakste las. Grondige inspecties en betrouwbare testresultaten kunnen het verschil maken tussen het succes of het mislukken van elk gelast product, ongeacht de omvang ervan. Bovendien zijn ze nodig om incidenten en ongevallen te voorkomen. Bruker biedt oplossingen voor de lasindustrie die grondige inspecties mogelijk maken bij aankomst, voor, tijdens of na het lassen.

Bruker biedt een breed scala aan oplossingen voor alle taken in de lasindustrie, van inkomende inspecties van grondstoffen, lasstaven en lastoevoegmaterialen tot alle soorten inspecties voor, tijdens en na het lassen. Zo geven OES- of XRF-instrumenten informatie over de exacte chemische samenstelling van de las.

Het behoeft geen betoog dat door koolstof veroorzaakte schade een wijdverbreid en gevreesd verschijnsel is. 

Staal is een metaallegering die hoofdzakelijk bestaat uit ijzer en koolstof. Koolstof kan op verschillende niveaus worden toegevoegd, maar kan ook de kwaliteiten van het staal beïnvloeden, zoals lasbaarheid, hardheid, corrosiebestendigheid, treksterkte, enz. Een onjuist koolstofgehalte kan namelijk leiden tot ontleding van de las, drukbreuk, versnelde corrosie of scheurvorming.

Bij het lassen zijn berekeningen van de equivalente koolstof (EC) nodig om de door warmte beïnvloede zone (HAZ) te voorspellen. Dit helpt om te bepalen of twee verbindingsmaterialen compatibel zijn en ook om te bepalen of vooraf voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, zoals een preventieve warmtebehandeling.

Metaalproducerende industrieën zoals gieterijen, staalfabrieken, koper- en aluminiumfabrieken en alle fabrikanten in de automobiel-, luchtvaart- en huishoudapparatensector, alsmede inspectiebedrijven, laboratoria en metaalrecyclingbedrijven gebruiken optische vonkemissiespectrometers voor proces- en kwaliteitscontrole.

Optische vonkemissiespectrometrie is zeer gemakkelijk te gebruiken. Deze analysers garanderen de hoogste nauwkeurigheid in alle omgevingen en voor alle taken. Zelfs in onderzoeks- en ontwikkelingslaboratoria overtuigen ze met hun analytische prestaties.

Optische vonkemissiespectrometers (OES) zijn geschikte instrumenten voor de analyse van metalen bij proces- en kwaliteitscontrole. Ze analyseren chemische elementen over het hele bereik (van sub ppm-waarden tot procentuele waarden), van sporenanalyse van zuivere metalen tot analyse van metalen met een hoog legeringsgehalte.

Alle relevante elementen kunnen rechtstreeks en gelijktijdig worden geanalyseerd. De snelheid en het gebruiksgemak van dit apparaat maken het zo veelzijdig dat het zeer goed wordt geaccepteerd en gunstig is voor de exploitanten. Dankzij de robuustheid van de metaalspectrometers kunnen zij in alle relevante situaties worden gebruikt voor materiaalinspectie, legeringidentificatie en kwaliteitscontrole.

Hoogwaardige vonkemissiespectrometers maken de analyse van metalen in alle stadia van het proces mogelijk, van metaalproductie tot verwerking en recycling. Kwaliteit is gegarandeerd, ongeacht de analytische uitdaging of taak.

Q2 ION

De Q2 ION is een van de kleinste en lichtste ultracompacte vonkemissiespectrometers voor metaalanalyse. Hij kan gemakkelijk worden vervoerd naar een locatie voor analyse. Ondanks zijn lage gewicht is hij geschikt voor toepassingen in ruwe omgevingen.

Q4 POLO

De Q4 POLO is DE analytische oplossing, die alle relevante elementen en grote concentratiebereiken dekt. Tegelijkertijd biedt de Q4 POLO een zeer lange levensduur, weinig onderhoud en een probleemloze werking.

Q4 TASMAN Series 2

De nieuwe Q4 TASMAN Series 2 is een geavanceerde benchtop optische vonkemissiespectrometer voor de gehele metaalindustrie. Dankzij talrijke verbeteringen combineert hij betrouwbaarheid en uitstekende analytische prestaties met een lage aankoopprijs.

Q8 MAGELLAN

Q8 MAGELLAN is een vonkemissiespectrometer die nieuwe normen stelt op het gebied van technologie, betrouwbaarheid, flexibiliteit en hanteerbaarheid. Het is de eerste spectrometer ter wereld die een ongekende analysekwaliteit biedt door zijn onbeperkte mogelijkheden om meetparameters te combineren.

Wilt u een demonstratie met uw eigen monsters?

Vul ons formulier en we zullen u zo snel mogelijk contacteren.